header banner
Default

Hundes adfærd: Glad, vred eller "fræk"? Lær seks typiske signaler


Hund i bad

SPONSORERET indhold

Lær at forstå din hunds sprog. Nogle gange kan det være svært at tyde, hvorfor hunden opfører sig, som den gør. Alle hunde er forskellige, men der er visse signaler, du kan holde øje med for at forstå dit kæledyrs humør.

Af: Helena Nilsson Foto: Getty Images

07. jul. 2023 | Livsstil | Hjemmet

Sådan viser hunden, at den er...

VIDEO: Naughty Dog Behaviors And How To Deal With Them #104
Dogs That

... bange

VIDEO: Excited Or Suspicious Dog? Dealing With Your Dog’s Emotions #103
Dogs That

Torden, fremmede eller at blive efterladt alene – der er mange ting, en hund kan være bange for, og forskellige hunde reagerer forskelligt på frygt.

Mens nogle gør eller knurrer, vil andre krybe sammen og trække sig væk fra truslen. Det mest genkendelige tegn på frygt er måske en hale mellem benene, men frygt kan også vise sig på flere andre måder.

Pupillerne udvider sig, og ørerne lægges fladt mod hovedet. Hunden kan blive så urolig, at du ikke kan få dens opmærksomhed, den kan miste appetitten og blive rastløs, og i nogle tilfælde kan frygten føre til inkontinens.

Når din hund reagerer med frygt, er det vigtigt, at du som ejer holder dig rolig og ikke straffer hunden og gør ubehaget værre.

Bange hund.jpg
Noget skræmmer denne hund: Opspilede øjne og ørerne tilbage.

... ængstelig eller stresset

VIDEO: Understanding and Preventing Reactivity and Aggression in Your Dog #29
Dogs That

Det kan være lidt svært at genkende en ængstelig hund. Mange signaler er subtile, og nogle hunde kan logre med halen for at berolige sig selv, hvilket kan forveksles med glæde.

En ængstelig hund har ofte en lidt sænket kropsholdning og kniber øjnene sammen eller undgår øjenkontakt. Den kan spænde panden, ørerne og læberne og gabe og slikke sig om læberne, som om den trænger til en godbid.

Stresset hund1.jpg

… vred

VIDEO:

En vred hund forsøger at gøre sig så stor som muligt. Dens krop bliver stiv, nogle rejser børster, øjnene er fikseret på det truende og læberne trukket tilbage. Den lægger vægten på sine forben og løfter måske den ene fod, klar til at angribe. En virkelig vred hund kan give en kraftig gøen fra sig, men den kan også være tavs eller blot knurre lavt.

Det er ikke ualmindeligt, at en hund reagerer aggressivt ved et møde med en fremmed hund eller ved et bank på døren. Ofte er vreden også forbundet med frygt, og hvis man forsøger at skælde en vred hund ud, gør det kun situationen værre.

Vred hund.jpg

… glad og afslappet

VIDEO:

Det er svært at tage fejl af en glad hund. Når halen holdes højt og svinger heftigt, så næsten hele kroppen ryster, panden er afslappet og øjnene runde og blide, tyder det på, at din hund føler sig tryg og glad.

Nogle hunde ser næsten ud, som om de smiler, fordi læberne er afslappede og munden let åben. En glad hund kan ligge roligt og følge med i det, der sker omkring den.

Glad hund.jpg

... frustreret

VIDEO:

En frustreret hund bliver ofte stivbenet. Ørerne rejser sig, og øjnene er spærret op uden at blinke. Frustration kan også tage form af gøen og nappen, og hunden bliver helt fokuseret på genstanden for sin frustration.

Frustration kan komme som en reaktion på noget – f.eks. at hunden ikke får noget, den ønsker, eller at den ikke kan undslippe noget ubehageligt – og forsvinde igen efter et stykke tid. Men hvis den er langvarig, kan den føre til, at hunden bliver deprimeret.

Frustreret hund.jpg

... klar til gale streger eller fokuseret

VIDEO:

Når hunden gør sig klar til at arbejde for en belønning, lytter den opmærksomt og fokuserer sit blik intenst på den ønskede genstand. Hvis det er en godbid eller et sjovt stykke legetøj, som du holder i hånden, holder hunden hovedet højt, men hvis den skal jagte noget, sænker den hovedet og skubber det lidt fremad.

Munden kan enten være lukket eller åben, tungen er stille, og ansigtet og næsen er afslappet.

Fokuseret hund.jpg

Sources


Article information

Author: Jamie Olson

Last Updated: 1699430762

Views: 786

Rating: 3.7 / 5 (56 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Jamie Olson

Birthday: 2005-11-02

Address: 76181 Kelly Avenue, North Jasmin, DC 81223

Phone: +4431717896298489

Job: Bank Teller

Hobby: Coffee Roasting, Cycling, DIY Electronics, Backpacking, Whiskey Distilling, Hiking, Painting

Introduction: My name is Jamie Olson, I am a strong-willed, clever, cherished, resolved, unreserved, valuable, Open person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.