header banner
Default

De grootste aanbieder stopt met verkoop van crypto-vouchers die worden gebruikt voor criminele handel


Financieel14 jan '22 06:15Aangepast op 14 jan '22 10:36

Waardebonnen voor bitcoins en andere cryptovaluta worden veel gebruikt als betaalmiddel voor criminele handel. Desondanks worden ze gewoon online aangeboden door grote Nederlandse bedrijven, blijkt uit onderzoek van BNR. Naar aanleiding van vragen van deze zender, stopt de grootste aanbieder van de bonnen in Nederland, Recharge.com, per direct met de verkoop.

Gestolen creditcards, vervalste vaccinatiebewijzen, consumentenelektronica van dubieuze herkomst: het is slechts een greep uit producten die je op Telegram en elders kan aanschaffen met een zogenaamde ‘crypto-voucher’.

Nederlandse bedrijven bieden de crypto-vouchers online aan
Nederlandse bedrijven bieden de crypto-vouchers online aan

Recharge.com, het bedrijf van Robin Weesie en Dirk Ueberbach, bekend uit Quote’s top-100 van jonge miljonairs, verkocht de vouchers eerst onder meer via de site Beltegoed.nl, maar is geschrokken van het misbruik van de bonnen. Recharge wil nu eerst een intern onderzoek afronden voordat het de producten eventueel weer aanbiedt. ‘We hechten eraan een veilige online winkel zijn voor consumenten’, aldus woordvoerder Ross Cummings. ‘We doen veel aan fraudebestrijding.’

Crypto vouchers: handig voor criminelen

VIDEO: Crypto Voucher | The easy way to buy Bitcoin
Crypto Voucher

Voor de verkoop van cryptomunten bestaan strenge regels, maar met de waardebonnen worden die omzeild. Crypto-vouchers vertegenwoordigen een vast bedrag in euro’s. Wie een bon bestelt, krijgt een code die te allen tijde voor dat bedrag in een cryptomunt naar keuze kan worden omgeruild.

(Tekst loopt door onder de afbeelding)

Image

Voor kwaadwillenden hebben de vouchers flinke voordelen ten opzichte van cryptomunten. Doordat er een partij tussen koper en verkoper zit zijn de transacties moeilijker te traceren. De vouchers zijn gebruiksvriendelijker dan cryptomunten en dat is 'handig', voor iemand die bijvoorbeeld vervalste QR-codes verkoopt aan een groot publiek. En dat gebeurt dus ook (zie foto). Daarnaast hoeven kopers en ontvangers van de vouchers geen identiteitsbewijs te laten zien bij aanschaf of uitbetaling.

Illegaal

VIDEO: Crypto Staking Risk (Very Important!)
The Bitcoin Express

Dat laatste kan illegaal zijn, zeggen experts waar BNR mee sprak. Bedrijven die euro’s in crypto’s omwisselen, zijn volgens Europese anti-witwaswetgeving namelijk verplicht om hun klanten te vragen zich te identificeren. Voor cadeaukaarten van boven de vijftig euro geldt hetzelfde. Ook moeten crypto-inwisselaars die in Nederland hun producten aanbieden, bij de DNB geregistreerd staan. 'De wet is hier heel duidelijk in', Zegt Baldwin Kramer, partner bij Deloitte en expert op het gebied van financiële criminaliteit. 'Als je beroepsmatig euro’s omzet, ben je meldplichtig.'

Aanbieders van de bonnen bestrijden dit. Recharge zegt dat het gewoon online waardebonnen verkoopt, 'net zoals de Albert Heijn of de Primera dat in hun winkels doen', aldus een woordvoerder. 'Wij wisselen geen fiatgeld in voor crypto.'

'Gewoon een dikke boete geven'

VIDEO: Redeem a Crypto Voucher
cryptovoucher

De handel in de vouchers is legitieme crypto-wisselaars een doorn in het oog. Deze bedrijven hebben de afgelopen jaren veel geïnvesteerd om aan de strenge wettelijke eisen te voldoen, weet Simon Lelieveldt, onafhankelijk deskundige op het gebied van regelgeving voor cryptovaluta. Dat andere bedrijven openlijk lak hebben aan de regels, zonder dat er actie tegen hen wordt ondernomen, stuit op onbegrip. 'Dit kan absoluut niet', zegt Lelieveldt. 'Er is gewoon veel te weinig toezicht. De DNB of de AFM zouden meteen moeten ingrijpen als zoiets gebeurt. Gewoon een een dikke boete geven.'

De populairste merken crypto vouchers zijn ‘Bitnovo’, van het gelijknamige Spaanse bedrijf en ‘Crypto Voucher’ van het Slovaakse Fingentence. Beide partijen reageerden niet op vragen van BNR.

'Volle aandacht' van DNB

VIDEO: How to Redeem Amazon Gift Card & Buy Crypto on Paxful 2022
How to Crypto

Toezichthouder DNB laat in een reactie weten dat crypto-vouchers “de volle aandacht” van de bank hebben, maar dat nooit commentaar wordt gegeven over specifieke bedrijven. De bank stelt wel dat in het algemeen geldt dat bedrijven die crypto-wisseldiensten aanbieden op de Nederlandse markt, bij de DNB geregistreerd moeten zijn.

Image
(Rob Engelaar)

Deel dit artikel

VIDEO: How to buy CryptoVoucher.io vouchers
BuySellVouchers

Gerelateerde artikelen

VIDEO: How to Sell Gift Cards for Crypto
BuySellVouchers

Sources


Article information

Author: Dr. Michael Lynch

Last Updated: 1698541321

Views: 1082

Rating: 4.1 / 5 (104 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Dr. Michael Lynch

Birthday: 2020-06-29

Address: 158 Matthew Village Apt. 189, Richardshire, PA 88446

Phone: +3520109152477402

Job: Social Media Manager

Hobby: Bird Watching, Rowing, Magic Tricks, Crochet, Rock Climbing, Board Games, Kite Flying

Introduction: My name is Dr. Michael Lynch, I am a sincere, important, steadfast, multicolored, audacious, treasured, capable person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.