header banner
Default

De Lagarde - BNNVARA: The Capture S01: Deepfake is niets wat het lijkt te zijn


Logo de Lagarde

Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

  •  

02-09-2023

  •  

leestijd 2 minuten

TheCapture_S1_Horiz_Textless_KeyArt-1563069

© BBC Studios

Niets is wat het lijkt in The Capture, een sterke zesdelige BBC-thriller over een Afghanistan-veteraan die zich moet verdedigen tegen beelden waarop hij een misdaad lijkt te hebben gepleegd.

De volgorde waarin een thriller de kijker informatie voert, bepaalt voor zeker de helft of deze werkt of niet. De makers van de BBC-thriller The Capture lijken deze kwaliteit tot kunst te hebben verheven: de hele eerste aflevering blijf je in spanning over wat de medewerker van de cameracentrale gezien heeft. In de openingsscène zie je gedurende een halve minuut haar ogen groter worden en haar mond een beetje openvallen, voordat zij de alarmdienst belt.

Voor de ontknoping van dit raadsel (aan het slot van de eerste van zes afleveringen) leren we de twee hoofdpersonages van The Capture kennen. De bijzonder ambitieuze jonge detective Rachel Carey (Holliday Grainger), die zich met de zaak moet bewijzen om hogerop te mogen. En de verleidelijke Afghanistan-veteraan Shaun Emery (Callum Turner), die net is vrijgesproken van de moord op een Taliban-terrorist. Pas op, want beelden spreken niet altijd de waarheid, leert een tech-expert de rechter tijdens het slotpleidooi.

TV_CPT01_XBR01_18576217-1570905

© BBC Studios

Kunnen we nog wel geloven wat we zien? Dat is de grote vraag waar The Capture om lijkt te draaien. Een retorische vraag, in deze tijd waarin met deepfake alles in theorie gemanipuleerd lijkt te kunnen worden: het publiek, de media, maar ook de rechtspraak. Deze beangstigende wetenschap lijkt een nieuwe impuls te geven aan het spionagegenre, dat de afgelopen jaren wat in de vergetelheid leek te zijn geraakt. De boodschap dat technologische vooruitgang nadelen heeft is niet nieuw. Maar in The Capture is deze waarschuwing wel op een intelligente, spannende, ja zelfs sexy nieuwe verpakking gestopt.

The Capture

© BBC Studios

Wat start als een verdwijningszaak ontpopt zich gaandeweg tot een mysterie waar verschillende geheime diensten een rol in blijken te spelen – gedurende het eerste seizoen dienen zich opeens fijne bijrolacteurs als Ron Perlman en 'onze' Famke Janssen aan. Grote namen die schreeuwen om een tweede seizoen, dat inmiddels in het Verenigd Koninkrijk al is uitgezonden.

The Capture, vanaf zaterdag 2 september 2023 op Canvas en tevens in zijn geheel op NPO Plus

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!

Sources


Article information

Author: Tracy Sullivan

Last Updated: 1698955803

Views: 896

Rating: 4.2 / 5 (82 voted)

Reviews: 97% of readers found this page helpful

Author information

Name: Tracy Sullivan

Birthday: 1952-11-22

Address: 02173 Schultz Meadow, West Wendyburgh, MI 10374

Phone: +4391299294696003

Job: Landscape Architect

Hobby: Cocktail Mixing, Reading, Snowboarding, Bowling, Playing Piano, Knitting, Table Tennis

Introduction: My name is Tracy Sullivan, I am a ingenious, talented, accomplished, venturesome, capable, priceless, resolute person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.